Psykodrama är en metod som använder rollspel och dramatisk iscensättning för att utforska psykologiska konflikter, känslor och relationer. Metoden utvecklades på 1920-talet och bygger på att handling är en kraftfullare väg till insikt än enbart samtal.
I en psykodramasession får en person spela upp en situation ur sitt liv - det kan vara en verklig händelse, en dröm, en fantasi eller en önskad framtid. Andra deltagare i gruppen får agera som viktiga personer i personens liv, med hjälp av ledaren.
Genom att uppleva och gestalta dessa nya scener kan individen få nya perspektiv, bearbeta känslor och hitta lösningar på problem. Även övriga gruppen får starka upplevelser av att spela olika delar i huvudpersonens liv och känner igen saker från sitt eget liv.
Kursen är till största delen praktisk och upplevelsebaserad men innehåller även teori. Som kursdeltagare får du prova på flera roller i ett psykodrama. Vi kommer också att använda musik, dansterapeutiska inslag, improvisations-och mindfulnessövningar, allt för att komma i kontakt med oss själva och bli mer autentiska och grundade.
Kursen riktar sig till människor i alla åldrar som vill lära känna sig själv på ett nytt sätt. Metoderna kan också ge nya verktyg och insikter till dig som är yrkesverksam inom exempelvis socialt arbete, sjukvårdsarbete, hälsoarbete, kulturarbete, pedagogik, psykiatri.
Psykodramatiska metoder är ett utmärkt komplement om man leder samtal eller arbetar med barn, unga, även handledning.
Tony Wikström är utbildad psykodramatiker och ingår i ledarstaben för Nordisk psykodrama som verkar i Sverige och Finland (under Åbo Akademi). Han har varit verksam inom psykosociodrama sedan 2008.